ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τέλος του 2019 οι κυκλικές μεταθέσεις εφοριακών

Στο τέλος του 2019 οι κυκλικές μεταθέσεις εφοριακών
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για το τέλος του 2019 μετατίθεται το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων εφοριακών και τελωνειακών.

Το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων σε εφορίες και τελωνεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποσκοπεί στο να μη δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις μεταξύ εφοριακών και ελεγχομένων σε κάθε περιοχή.

Η βασική ιδέα ήταν πως εφόσον οι υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης έχουν παραμείνει στην ίδια περιοχή, την ίδια υπηρεσία και την ίδια θέση για τουλάχιστον μία δεκαετία θα πρέπει να μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία με άλλη χωρική αρμοδιότητα.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, είχε συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα με εκπροσώπους των εργαζομένων στη φορολογική διοίκηση.

Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι όλοι συμφωνούν πως δεν είναι ορθό να μένουν υπάλληλοι στην ίδια υπηρεσία για πολλά χρόνια και ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ετήσιων μετακινήσεων για όσους συμπληρώνουν ένα ανώτατο όριο χρόνου παραμονής στην υπηρεσία τους, συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν για ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων, με στόχο έως την 15η Μαρτίου να είναι έτοιμο προς υπογραφή το γενικό κανονιστικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα, οι πρώτες μετακινήσεις ελεγκτών μπορούν να γίνουν προς το τέλος του έτους, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί η πορεία των ελεγχόμενων υποθέσεων, ενώ είναι πιθανό μέσα στο έτος να γίνουν οι πρώτες μετακινήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στη διαδικασία των μετακινήσεων αυτών, οι οποίες θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, θα συμμετέχουν και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με παροχή γνώμης, όπως προβλέπεται ήδη για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Να σημειωθεί πως στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση και συμφωνήθηκε να γίνει μια ειδική συνάντηση και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους των συνδικαλιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ