ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες στην Ελβετία «ένοχες» για την φοροδιαφυγή Αμερικανών

Τράπεζες στην Ελβετία «ένοχες» για την φοροδιαφυγή Αμερικανών
Τράπεζες που βοήθησαν Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν, αποζημιώνουν τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ REUTERS / ANINDITO MUKHERJEE

Να καταβάλουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ποσό που υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ (163.2) καλούνται πλέον τέσσερις ελβετικές τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν πιθανές διώξεις επειδή βοήθησαν Αμερικανούς καταθέτες να φοροδιαφύγουν.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το υπουργείο έχει συνάψει μέχρι τώρα συμφωνίες με 75 ελβετικές τράπεζες που περιλήφθηκαν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα από το 2013 το οποίο επιτρέπει σε τράπεζες της χώρας να αποφύγουν πιθανές ποινικές διώξεις, με το να αποκαλύψουν ενδοσυνοριακές πράξεις που βοήθησαν Αμερικανούς υπηκόους να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Οι ποινές για τις 75 περιπτώσεις ξεπερνούν συνολικά τα 917 εκατομμύρια ευρώ (1 δις δολάρια). Υπό τις συμφωνίες, οι τράπεζες είναι επίσης υποχρεωμένες να παραδώσουν λεπτομέρειες λογαριασμών Αμερικανών πολιτών οι οποίοι ερευνώνται. Οι τράπεζες που ήδη διερευνώνται για ποινικά αδικήματα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ