ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 20 ημερών για να υλοποιηθούν τα τραπεζικά προαπαιτούμενα

Περιθώριο 20 ημερών για να υλοποιηθούν τα τραπεζικά προαπαιτούμενα
EUROKINISSI

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα να κλείσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όλα τα ανοικτά ζητήματα που άπτονται των τραπεζών.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο διαμήνυσε στον κ. Τσακαλώτο πως θα πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο (νέος νόμος Κατσέλη, επέκταση εξωδικαστικού μηχανισμού), ώστε να συμπεριληφθούν στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στο Δημόσιο, τα οποία υπολογίζονται σε 644 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα διευκολυνθεί κα ιη νέα απόπειρα έκδοσης κρατικών ομολόγων, η οποία προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάρτιο και θα στηρίξει την προσπάθεια επανασύνδεσης και των τραπεζών με τις αγορές

Στόχος της κυβέρνησης είναι το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου να έχουν αποκρυσταλλωθεί και τα «κρατικά εργαλεία στήριξης» των τραπεζών που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να βελτιώσουν τους όρους των συναλλαγών πώλησης ή τιτλοποίησης δανείων που θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τρέξει γρήγορα το τελικό μοντέλο υποβοήθησης που θα προωθηθεί προς έγκριση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σχέδια. Το πρώτο έχει προταθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την JP Morgan και προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για την τιτλοποίηση δανείων έως 20 δισ. ευρώ. Το δεύτερο αποτελεί πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και αφορά τη μεταφορά σε ένα νέο σχήμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 40 δισ. ευρώ, τα οποία οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν, διαθέτοντας ως εγγύηση την απαίτησή τους από το Δημόσιο, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου.

Το πρώτο είναι αυτό που υλοποίει η κυβέρνηση και ο λόγος είναι πως έχει μικρότερη δημοσιονομική επίπτωση έναντι του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά με πάνω από 7 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ