ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
EUROKINISSI

Νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση παράτασης της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος για 20 επιπλέον έτη, ήτοι έως τις 11 Ιουνίου 2046, κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, από την επέκταση της σύμβασης επέρχεται αύξηση ταμειακών δημοσίων εσόδων ύψους 1,115 δισ. ευρώ, από την είσπραξη του σχετικού τιμήματος.

Ακόμη, επέρχεται πρόσθετη αύξηση δημοσίων εσόδων, λόγω της αναπροσαρμογής του τιμήματος με την προσθήκη ποσού ίσου με 10,30% ετησίως, υπολογιζόμενο αναλογικά σε ημερήσια βάση, λόγω καταβολής αυτού μετά τις 31-12-2018 και του γεγονότος ότι ο ανακτήσιμος ΦΠΑ. από την εταιρεία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 18% επί του τιμήματος, ενώ το τίμημα υπόκειται σε ΦΠΑ 24%.

«Η αύξηση των καθαρών εσόδων λόγω αυτής της αιτίας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 67 εκατ. ευρώ, λαμβανομένου υπόψη και του αυξημένου τιμήματος κατά 10,30% ετησίως, λόγω μη καταβολής αυτού στις 31-12-2018», αναφέρει η έκθεση του ΓΛΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του νομοσχέδιου και η ολοκλήρωση της παράτασης της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος θα επιτρέψουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να επιταχύνει τη διαδικασία για την πώληση του 30% του Διεθνή Αερολιμένας Αθηνών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ