ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισήγηση Τόμσεν για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Εισήγηση Τόμσεν για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα
Ο Πολ Τομσεν στην τελευταία του επίσκεψη ως υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος EUROKINISSI

Προς «βελούδινο διαζύγιο» φαίνεται πως οδεύει ο «γάμος» του ΔΝΤ με την Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ο σκληρός τεχνοκράτης Πολ Τόμσεν αλλά και άλλα στελέχη του Ταμείου έχουν εισηγηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Επένδυση», την αποχώρησή του από το πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου και μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο υπευθύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πολ Τόμσεν.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν, που έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης, ανάμεσα σε αυτές και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν συμμερίζονται και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ