ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντολή Πιτσιλή για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων

Εντολή Πιτσιλή για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Καμπανάκι» για τα δημόσια έσοδα έκρουσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης ενημέρωσης των προϊσταμένων εφοριών.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων σε υποθέσεις που πληρούν κριτήρια υψηλής παραβατικότητας και ανακοίνωσε ότι για να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική η ελεγκτική δομή θα επέλθει σύντομα οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και εντοπισμό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας, ενώ θα εκκινήσουν και τελωνειακοί έλεγχοι από κινητές ομάδες.

Ο ίδιος ανέφερε πως στις παράλληλες πρωτοβουλίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντάσσεται η δημιουργία κέντρου είσπραξης οφειλών Αττικής, η καθιέρωση συστήματος σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών έως το τέλος Μαρτίου, αλλά και η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου, με κατάργηση των χάρτινων δηλώσεων μεταβιβάσεων ακίνητων.

Τέλος, ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε πως στο επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι συμμόρφωσης για όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν, θα διεξαχθούν έλεγχοι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής, θα «σφίξουν» οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα και θα διενεργηθούν έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φορολογούμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ