ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις αναπηρίας: Τι ανατροπές έρχονται

Συντάξεις αναπηρίας: Τι ανατροπές έρχονται
Pixabay

Στη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας προχωρεί το υπουργείο Εργασίας με ορατό το κίνδυνο να υπάρξουν ανατροπές.

Ειδικότερα εντός του έτους – και με σημαντική καθυστέρηση – αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός που φέρνει ενιαίες προϋποθέσεις για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων των πριν με τους μετά το 1993 ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αγγίζουν πάνω από 400.000 ασφαλισμένους.

Το μέτρο αποτελεί προαπαιτούμενο στη μεταμνημονιακή εποπτεία της τρόικας και ψηφισμένο μέτρο στον νόμο Κατρούγκαλου. Ηδη έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως εξετάζεται για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοσή του και μετά. Δηλαδή δεν θα αφορούν τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται οι νέες αναπηρικές συντάξεις να εκδίδονται με μικρότερα ποσά από το παρελθόν, ενώ με τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης για έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης.

Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται ωστόσο και με μία πενταετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ είναι αυτές που θα εφαρμοστούν και για τους παλαιούς μέχρι 1το 992 ασφαλισμένους των υπόλοιπων Ταμείων.

Στα άλλα Ταμεία, όμως οι ενιαίες προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και είναι πιθανό κάποιες κατηγορίες να χρειαστούν περισσότερα ένσημα για να βγάλουν αναπηρική σύνταξη από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος κανονισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ