ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντονισμένα βήματα για τα «κόκκινα» δάνεια ζητά το ΔΝΤ

Συντονισμένα βήματα για τα «κόκκινα» δάνεια ζητά το ΔΝΤ
IMF Staff

Στην ανάγκη συντονισμένων βημάτων για την ταχύτερη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ερωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τις οποίες προειδοποίησε για τη σοβαρότητα του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν το Ταμείο θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα υποστήριξη από τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και εάν αυτό θα μπορούσε να φρενάρει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρχικά τόνισε πως μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφτηκε προσφάτως την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας.

Όπως είπε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ΔΝΤ θα συζητήσει στις αρχές Μάρτιου τη σχετική έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ο Ράις είπε πως δεν έχει πολλά να προσθέσει σε σχέση με το τι αναφέρει η δήλωση που εξέδωσε στις 25 Ιανουαρίου το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

«Σας παραπέμπω εκεί», είπε και ανάγνωσε μέρος της δήλωσης το οποίο υπογραμμίζει πως θα χρειαστούν άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθηθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. «Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ