ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε η εφορία θα «ξεκλειδώνει» δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς

Πότε η εφορία θα «ξεκλειδώνει» δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς
EUROKINISSI

Έως το τέλος Μαρτίου, οι φορολογούμενοι που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην εφορία θα μπορούν να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους που λόγω οφειλών είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Απαραίτητη προϋπόθεση για το σταδιακό ξεκλείδωμα των λογαριασμών θα είναι η υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση και η ευλαβική τήρησή της. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό το οποίο θα μπορεί να κινεί.

Την εφαρμογή του προοδευτικού ακατάσχετου λογαριασμού προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο στους προϊσταμένους των ΔΟΥ και των τελωνείων.

Η σταδιακή αποδέσμευση των κλειδωμένων τραπεζικών λογαριασμών συνεπών οφειλετών μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με νομοθετική διάταξη που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα θεσπίζεται ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Ο τραπεζικός λογαριασμός θα ξεκλειδώνει μόνο για τους συνεπείς οφειλέτες. Δηλαδή, για όσους τηρούν τη ρύθμιση πληρώνοντας τις μηνιαίες δόσεις στην ώρα τους. Όσο εξυπηρετείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών, ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά. Εάν ο φορολογούμενος σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης, η εφορία θα μπλοκάρει ξανά τον λογαριασμό του.

Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο οφειλέτης βάσει της ρύθμισης, θα μπορεί να κινεί στον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις - τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει στην εφορία ο οφειλέτης.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ