ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερα των στόχων τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο

Χαμηλότερα των στόχων τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο
EUROKINISSI

Δεν πιάστηκε ο στόχος για τα έσοδα τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα.

Παρά την παράταση ενός μήνα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019, την εξόφληση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2018 και την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όπου ενσωματώνεται και ο τζίρος των Χριστουγέννων, τα φορολογικά έσοδα δεν πέρασαν τον πήχη.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι βρέθηκαν κάτω από τον στόχο των 4,132 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι αν συνεχισθεί η υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες του έτους θα απειληθεί ο στόχος του 3,6% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί για φέτος.

Τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνουν φορολογική κόπωση. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης φοβούνται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα αυξάνονται οι εκπρόθεσμες πληρωμές φόρων, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται άλλωστε σε κάθε προεκλογική χρονιά όπου τα ποσοστά εισπραξιμότητας των φόρων μειώνονται. Μάλιστα φέτος υπάρχει και ένας ακόμα πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας.

Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθεί

Συντάξεις χηρείας: Οι αλλαγές που έρχονται - Τι ισχύει για το ηλικιακό όριο

Αναδρομικά: Επιστρέφονται περικοπές 3,5 ετών στους συνταξιούχους

Δεν είναι άλλος από τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει τα κυβερνητικά στελέχη για την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 δόσεις. Η προσμονή μιας νέας ρύθμισης έχει φρενάρει τις φορολογικές εισπράξεις φόρων, καθώς δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που περιμένουν τη νέα ρύθμιση για να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, για αυτό και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, κτύπησε ήδη «καμπανάκι» στους εφόρους και τους προϊσταμένους των τελωνείων ζητώντας τους να μην επιδείξουν κανέναν εφησυχασμό και να κινητοποιηθούν με ακόμα περισσότερους ελέγχους και να εντείνουν τα μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Πιτσιλής ετοιμάζεται να συστήσει το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών της Αττικής. Πρόκειται για μια νέα κεντρική διεύθυνση στην οποία θα συγκεντρωθούν όλοι οι φάκελοι των οφειλετών των ΔΟΥ της πρωτεύουσας. Τη νέα διεύθυνση θα στελεχώσουν οι υπάλληλοι των εφοριών που έχουν εμπειρία στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα αναλάβουν να τρέξουν ακόμα περισσότερα τα μέτρα εναντίον των οφειλετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ