ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ στο επίκεντρο του Eurogroup

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ στο επίκεντρο του Eurogroup
ASSOCIATED PRESS/John Thys

Το μέλλον της ευρωζώνης θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα μετέχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου, το Eurogroup θα συζητήσει για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και τη μελλοντική πορεία της ευρωζώνης.

Στη βάση αυτή, οι υπουργοί θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την μελλοντική πορεία όσον αφορά στο «δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας», το οποίο θα είναι μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, συνεκτικό με άλλες πολιτικές της ΕΕ, και θα υπόκειται σε κριτήρια και στρατηγική καθοδήγηση από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ακόμη, το συμβούλιο θα εξετάσει και την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

Διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ελληνικό… ράλι ακρίβειας για βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης

Ποιοι θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους το 2019

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 10ης μεταπρογραμματικής αποστολής εποπτείας στην Ιρλανδία, που πραγματοποιήθηκε από 13-16 Νοεμβρίου 2018 και της 9ης μεταπρογραμματικής αποστολής εποπτείας στην Πορτογαλία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-30 Νοεμβρίου 2018.

Τέλος, το συμβούλιο θα συζητήσει σχετικά με την υποψηφιότητα του Ιρλανδού Φίλιπ Λέιν για την επικείμενη κενή θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ