ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας η στόχευση των κοινοτικών κονδυλίων

Σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας η στόχευση των κοινοτικών κονδυλίων
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με περισσότερα από 8 δισ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αγορά στη διάρκεια του 2016 μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ βάρος δίνεται σε δέκα στρατηγικούς τομείς.

Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι με το νέο ΕΣΠΑ προκρίνονται κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα υποδομής, ενώ έχουν εξευρεθεί ως το 2017 τα κονδύλια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν απομείνει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Όπως σημειώνει, οι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2016 ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα το εθνικό.

«Τα κονδύλια αυτά θα πολλαπλασιαστούν από τη μόχλευση που θα προκληθεί από τη διάθεσή τους στην αγορά. Σε ό,τι αφορά λοιπά ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φθάσει ως τα 2 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως είναι «προφανές» ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της αγοράς και πρέπει να αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Περιγράφοντας του κλάδους που θα χρηματοδοτήσει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, σημείωσε πως πλέον έμφαση δίδεται σε τομείς που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία όπως αυτοί της αγροδιατροφής, βιοεπιστημών, υγείας, φαρμάκων, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταφορών, υλικών κατασκευών, αλλά και τουρισμού και πολιτισμού.

«Εστιάζουμε σε μικρά και μεσαία έργα υποδομής, και κυρίως στην ενίσχυση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων», είπε σχετικά ο κ. Χαρίτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ