ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση και θεσμοί θα δώσουν τον Ιανουάριο «μάχη» για τις αλλαγές στις συντάξεις

Κυβέρνηση και θεσμοί θα δώσουν τον Ιανουάριο «μάχη» για τις αλλαγές στις συντάξεις
Κατάθεση δικαιολογητικών για σύνταξη CNN Greece

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται να έχει αποκρυσταλλώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ωστόσο οι θέσεις της πόρρω απέχουν από αυτές των δανειστών.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM την ελληνική πρόταση, προκειμένου να την εξετάσουν οι θεσμοί και να επανέλθουν με αντιπροτάσεις έως τις 8 Ιανουαρίου, οπότε και θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού με τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι για το επίμαχο θέμα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου και το περιεχόμενο του να είναι τέτοιο που να επιτρέπει την υποστήριξή του και από άλλα πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση και οι πιστωτές έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, στα εφάπαξ, στα μερίσματα του Δημοσίου και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά διαφωνούν στα εξής θέματα:

  • Στην αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης. Οι δανειστές επιθυμούν να αυξηθεί από τα 15 έτη και τα 4.500 ένσημα στα 20 έτη και τα 6.000 ένσημα.
  • Στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ% και ESM θέλουν τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, η Εθνική Σύνταξη να παρέχεται μόνον σε όσους έχουν εισόδημα από ένα όριο και κάτω. Η κυβέρνηση διαφωνεί με την προοπτική αυτή.
  • Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% (εργοδοτών και εργαζομένων) είναι ένα σημείο που το ΔΝΤ διαφωνεί με την κυβέρνηση, ωστόσο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
  • Οι θεσμοί θέλουν να υπάρξουν ισοδύναμα σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα πολιτικά, αλλά η έκβαση του είναι αμφίβολη.
  • Οι θεσμοί επιδιώκουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους να κινηθούν κοντά στο 55%, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 62%-65%. Οι πιστωτές θέλουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να ισχύσουν και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστούν για όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε κάθε περίπτωση στις 8 Ιανουαρίου θα καταδειχθεί το εάν η κυβέρνηση θα επιλέξει να κινηθεί μονομερώς στο ασφαλιστικό και να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Σημαντικό ορόσημο για το ασφαλιστικό είναι και το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου 2016, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παρουσιάσουν στους υπουργούς της ζώνης του ευρώ το βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ