ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Έγκαιρα η υλοποίηση των προαπαιτούμενων

Τσακαλώτος: Έγκαιρα η υλοποίηση των προαπαιτούμενων
AP Photo/ Petros Giannakouris

Σίγουρος πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 11η Μαρτίου και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει μια θετική έκθεση για τη χώρα, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε πολλές από τις αναφορές που έκανε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο δίκτυο, στέλνοντας το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή στην επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Όπως είπε, θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα σε σχέση με αυτό το θέμα.

«Νομίζω ότι το 3,5% για ένα φοβερό μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλό, ειδικά για μια χώρα που έχασε 27% του ΑΕΠ της. Δεν νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να διαφωνούμε», δήλωσε και προσέθεσε πως «ένας τόσο υψηλός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων τροφοδοτεί μόνο τη δυσαρέσκεια όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για την εκλογική διαδικασία».

Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πρέπει να γίνει. «Θα ήταν ωραίο αν είχε μια λιγότερο αντιφατική στάση, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε συναίνεση επί του θέματος», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε πάντως στη ΝΔ λέγοντας πως το κόστος των ανακοινώσεών της για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 5 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος και σε άλλα 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα έτη. «Έως σήμερα δεν είχαμε καμία σοβαρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία για το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα», ανέφερε σχετικά.

Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το ταμειακό απόθεμα που έχει σχηματίσει η Ελλάδα εξασφαλίζει πλήρως τη χώρα για τα επόμενα δύο έτη.

Και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, το χαρακτήρισε αυτό αναμενόμενο.

«Φυσικά, έχουμε υψηλότερα επιτόκια απ 'ό, τι η Πορτογαλία, επειδή η Πορτογαλία άφησε το πρόγραμμα αρκετά χρόνια πριν και εμείς έχουμε μόλις εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Αλλά το θέμα είναι ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αναβαθμιστούμε από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια επαναδιαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε περίπτωση που η ΝΔ ερχόταν στην εξουσία, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:

«Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά».

Η ανακοίνωση της ΝΔ και η απάντηση του Μαξίμου

Η δήλωση του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε αναστάτωση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση «ευχαριστώντας» τον υπουργό Οικονομικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Ακολούθησε η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC.

Ειδικότερα, από το υπουργείο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης τού υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται, σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let's imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?
Απαντά:

Α. Of course, of course we did we wouldn't change our position just because new democracy was in power. I don't think it's very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ (με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;
Απ: Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΝΔ είχε κάνει λόγο «για την αυτονόητη πρόβλεψή του (του κ. Τσακαλώτου) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές».

Λίγη ώρα αργότερα, υπήρξε αντίδραση και από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου:

«Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».

Μετά τις αντιδράσεις αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ