ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 η εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 η εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

H προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου και η παράταση δίνεται με απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιάννη Μπάκα.

Εάν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποβάλλουν δηλώσεις διακοπής εργασιών θα γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 παρατάθηκε με έγγραφο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιάννη Μπάκα.

Σύμφωνα με αυτό έως τις 31 Ιανουαρίου οι επιτηδευματίες που έχουν σταματήσει να ασκούν το επιτήδευμα τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώσουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής.

Εάν περάσει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το κάνουν μεταγενέστερα θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους για το ενδιάμεσο διάστημα.

Από το έγγραφο της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τη διακοπή των εργασιών τους θα πρέπει να υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ, που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (έντυπο Μ4) στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας.

Όσοι διατηρήσουν ενεργά τα βιβλία τους θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ