ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αναμονή έως και 3,5 χρόνια για την επιστροφή ΦΠΑ εκατοντάδες επιχειρήσεις

Στην αναμονή έως και 3,5 χρόνια για την επιστροφή ΦΠΑ εκατοντάδες επιχειρήσεις

Έως και τα 3,5 χρόνια ανέρχεται ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά την πρόβλεψη του νόμου που επιτάσσει οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μην βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συνολικά βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα 42.346 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 737 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως 4.361 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος αναμονής φτάνει ακόμα και τις 1.291 ημέρες!

Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 781 αιτήσεις. Ακολουθεί η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 265.

Σημειώνεται πως από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους. Ωστόσο, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες και παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τις περιπτώσεις αυτές ήδη το Δημόσιο επιβαρύνεται με τόκους εκπρόθεσμης επιστροφής, ενώ βάσει του νομού για τις μεγάλες καθυστερήσεις θα πρέπει να αναζητούνται ευθύνες από τους αρμόδιους υπάλληλους της εφορίας αλλά και από τους προϊσταμένους τους για τη ζημιά που υφίσταται το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ