ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
EUROKINISSI

Αν και πρόσφατα επρόκειτο να συζητηθεί στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου η συλλογική αγωγή 4.500 δανειοληπτών για το καυτό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο, η εκδίκασή της υπόθεσης αναβλήθηκε, καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα, έπειτα από ατομική αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά εφετειακής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση εκτιμάται ότι αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ.

Η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, ύστερα από συλλογική αγωγή της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), Ενώσεων Καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας και 4.500 δανειοληπτών, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεών τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσό τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Η τράπεζα άσκησε έφεση και από το Εφετείο δικαιώθηκε. Έτσι, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο από τους δικαστές του οποίου αναμένουν τώρα να δικαιωθούν οι δανειολήπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ