ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως την 1η Ιουλίου η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ

Παρατείνεται έως την 1η Ιουλίου η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ
EUROKINISSI

Μια παράταση με «προεκλογικό άρωμα» παρείχε το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα κανονικά εξέπνεε η προθεσμία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η σχετική διαδικασία παρατάθηκε για 125 ημέρες, έως την 1η Ιουλίου 2019.

Η παράταση κρίθηκε σκόπιμη δεδομένου ότι «απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα για την λειτουργική και τεχνική προσαρμογή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο Θεσμοθετημένο Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου».

Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν συμβιβαστούν θα έρθουν αντιμέτωποι από την 1η Ιουλίου με μαχαίρι στις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και καρατομήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Όσοι φορείς αντιδράσουν και δεν θα συμμορφωθούν στις οδηγίες του ΓΛΚ, η απόφαση προβλέπει για αυτούς παύση του διοικητικού συμβουλίου και «μαχαίρι» στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 16,5 δισ. ευρώ. Από τα 16,5 δισ. ευρώ τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούν σε προθεσμιακές καταθέσεις. Συνολικά οι ΟΤΑ έχουν 2 δισ. ευρώ κατατεθειμένα στις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ