ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικές μειώσεις στις συντάξεις και με τη... βούλα

Σαρωτικές μειώσεις στις συντάξεις και με τη... βούλα
Milos Bicanski/Getty Images

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο σχετικά με τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μέχρι την 1/1/2022.

Με βάση την υπουργική απόφαση θα βγαίνει κάποιος σε σύνταξη στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα.

Υπολογίζεται ότι το σαρωτικό κύμα μειώσεων θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 15% και στο 50% και θα αφορά περίπου 880.000 συνταξιούχους με σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ.

Από τις περικοπές μάλιστα προβλέπεται ότι δεν γλιτώνουν ούτε οι χήρες ενώ το βαρύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι πολλαπλές συντάξεις και οι συντάξεις των ΔΕΚΟ, τραπεζών, γιατρών και μηχανικών και μεγάλες κατηγορίες συντάξεων του ΙΚΑ και του πρώην ΤΕΒΕ.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας στην επίτευξη του στόχου στις μειώσεις συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ όπως και στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι ψηλότερα για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και θα μειώνονται σταδιακά στο 65% ή και στο 55% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες.

Δείτε εδώ ολόκληρη την υπουργική απόφαση όπως αυτή δημοσιεύετηκε στο ΦΕΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ