ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα εποχή της mobile τραπεζικής

Η νέα εποχή της mobile τραπεζικής

Αφού άλλαξε πολλές από τις καθημερινές συνήθειες μας, το smartphone έρχεται τώρα να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας αλλά και γενικότερα τη σχέση που έχουμε με την τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε.

Υπό μία έννοια, το smartphone εξελίσσεται στη δική μας προσωπική τράπεζα και οι εφαρμογές mobile banking συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλων και περισσότερων Ελλήνων. Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η χρήση των mobile banking εφαρμογών παρουσιάζει ρυθμούς αύξησης, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 50%.

Πρακτικά, η ευκολία με την οποία ένας χρήστης μπορεί -μέσω του smartphone- να δει την κατάσταση των λογαριασμών του ή των καρτών του, όπως και να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του ή τις πληρωμές του οπουδήποτε και αν βρίσκεται αλλά και οποτεδήποτε είναι οι λόγοι που ωθούν τους Έλληνες να ασχοληθούν με το mobile banking.

Επιπλέον της ευκολίας υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας. Η χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος για την πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα smartphones με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικό αποτύπωμα έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό, οπότε δεν είναι παράλογο που οι χρήστες ελέγχουν όλο και πιο συχνά τον λογαριασμό τους. Και ήδη η χρήση των mobile banking εφαρμογών έχει ξεπεράσει εκείνη που συναντάμε στις web banking υπηρεσίες.

Παράλληλα, κάνουν διαρκώς την εμφάνιση τους και νέοι «παίκτες» που αξιοποιούν τις δυνατότητες των smartphones. Στα αποκαλούμενα fintech startups περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Revolut που προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα τραπεζικών υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα των πληρωμών, αποκλειστικά μέσω smartphones. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάντως σε αυτές τις fintech startups είναι η προσπάθεια που κάνουν για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, το οποίο προσφέρει μία διευρυμένη γκάμα υπηρεσιών πέραν των τραπεζικών.

Το smartphone εξελίσσεται σε ένα κορυφαίο εργαλείο τραπεζικής εξυπηρέτησης και μένει να δούμε αν τα επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα προσφέρουν τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερες επιλογές και υπηρεσίες.

og 1200x628

ΔΗΜΟΦΙΛΗ