ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Να εφαρμοσθούν πιστά κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 οι νέες διατάξεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκθεσης που συνέταξε για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος. Η εν λόγω έκθεση κάνει αναλυτική αναφορά σε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς που θα αναληφθούν στο επόμενο διάστημα και ειδικά στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).

Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται πως αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα του ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, στις εκλογές του 2019 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα νομοθεσία που έχει θεσπισθεί για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.

Σημειώνεται πως με το νόμο 4304/ προχώρησε η κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών και εισήχθη ένα σύστημα που επέτρεπε την είσπραξη 150.000 ευρώ μετρητών από τα πολιτικά κόμματα σε «εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων». Η διάταξη αυτή καταργήθηκε τον Μάιο του 2017, αλλά με τον νόμο που κατήργησε τις «εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων» οι αρχές επανέφεραν τα ανώνυμα κουπόνια, μέχρι 100.000 ευρώ ή έως ποσοστό του 5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Το 2017 υπήρχαν τρία διαφορετικά νομικά πλαίσια και στην πράξη τα μέρη μπορούσαν να ισχυριστούν ότι είχαν δικαίωμα ανώνυμης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 η νομοθεσία τροποποιήθηκε εκ νέου και δόθηκε στα κόμματα η δυνατότητα έκδοσης ανώνυμων κουπονιών περιορισμένου ύψους (έως 50 ευρώ), θέτοντας οροφή το ποσό των 75.000 ευρώ ανά κόμμα ετησίως ή το 4% της δημόσιας χρηματοδότησης, για τα ποσά που μπορούν να αντληθούν μέσω ανώνυμων κουπονιών.

Η καταπολέμησης της διαφθοράς

Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται πως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς για το 2018-2021. Στη βάση αυτή η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς οριστικοποιεί επί του παρόντος τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να είναι έτοιμες να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Τα τρία νομοσχέδια που θα συμβάλουν στην καταπολέμησης της διαφθοράς αφορούν στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, στην καθιέρωση εσωτερικού έλεγχου σε όλη τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Τέλος, όσον αφορά στις ενέργειες που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τους επόμενους μήνες στη θέσπιση ενός μηχανισμού συντονισμού για τις υποθέσεις διαφθοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ