ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ε.Ε. ο τελευταίος λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην Ε.Ε. ο τελευταίος λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας
EUROKINISSI

Κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν τελικά το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η συμφωνία αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών, πολύ περισσότερο μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλε χθες η Κομισιόν μέσω της έκθεσής στην πρόταση που της είχε αποστείλει νωρίτερα η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το νέο πλαίσιο διάρκειας ενός έτους για την προστασία της πρώτης κατοικίας για το σύνολο των δανειοληπτών και πέντε ετών για ΑμεΑ και ανέργους. Ο έλεγχος της επιλεξιμότητας των δανείων που θα ρυθμιστούν θα πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όλες τις υποθέσεις που δεν έχουν λάβει ημερομηνία εκδίκασης από το δικαστήριο.

Για όσες περιπτώσεις έχουν τελεσιδικήσει υπέρ του δανειολήπτη θα συνεχίσουν οι ρυθμίσεις με βάση την απόφαση, ενώ όσες περιπτώσεις απορρίφθηκαν θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα, αρκεί να μην υπήρχε δόλος. Θα προβλέπεται μηνιαία κρατική επιδότηση της δόσης ανάλογα με τη δυνατότητα αποπληρωμής που θα έχει ο δανειολήπτης και η οποία θα διαρκεί όσο και η ρύθμιση του δανείου, ενώ το ύψος της θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Η επιδότηση θα πιστώνεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη στην τράπεζα, ενώ εάν υπάρχει καθυστέρηση 9 μηνών στην καταβολή της δόσης, είτε από τον δανειολήπτη είτε από το Δημόσιο, ο δανειολήπτης θα βγαίνει εκτός ρύθμισης.

Σε ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο τα κόκκινα δάνεια. Αναφορικά με το κούρεμα της οφειλής, αυτό θα γίνεται μόνο για το ποσό που ξεπερνά το 120% του λόγου του υπολοίπου οφειλής προς την εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 130.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου τα 250.000 ευρώ για να μπει κάποιος σε ρύθμιση. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν θα είναι τα ίδια με του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναμορφώσει το σύνολο των άρθρων του νόμου Κατσέλη, διαμορφώνοντας έναν πτωχευτικό κώδικα για φυσικά πρόσωπα, ώστε να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και για τις οφειλές των ιδιωτών στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άμεσα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου ώστε αυτό να ψηφιστεί και να ισχύσει από την 1η Μαρτίου 2019, αντικαθιστώντας τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, ωστόσο εάν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή του, όσοι πληρούν τα κριτήρια δεν θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό.

Πάντως η χθεσινή η έκθεση της Κομισιόν προβάλλει εννέα ενστάσεις αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, ένσταση εκφράζει αναφορικά με το πλήθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία που θα καλύψει το νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς η θέση της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθούν και επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Προβληματισμό εκφράζει η Κομισιόν και για το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο θα τρέξει παράλληλα με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, αλλά και για τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η πρόταση και για την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, καθώς δεν αφορούν τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες αλλά ευρύτερη ομάδα. Φόβους εκφράζουν και για το γεγονός ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο ρύθμισης μέσω της πλατφόρμας μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Μάλιστα σημειώνει ότι το νέο παράλληλο πλαίσιο προστασίας θέτει σε κίνδυνο και τη δέσμευση ότι οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα έχουν όλες εκδικαστεί μέχρι το τέλος του 2021 και θέτει επίσης σε κίνδυνο την πορεία της διεξαγωγής των πλειστηριασμών στο μεσοδιάστημα, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου πλαισίου.

Αναφορά γίνεται και στο ότι η κυβερνητική πρόταση δεν κάνει καμία αναφορά στις κεφαλαιακές επιπτώσεις που θα προκαλέσει το νέο πλαίσιο στα κεφάλαια των τραπεζών, αλλά και στο ότι η επιδότηση της δόσης από το κράτος θα πρέπει να εξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έτσι ώστε να μετρηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν και να διαπιστωθεί εάν αποτελεί κρατική ενίσχυση ή όχι.

Πάντως, από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου εκφράζεται η πεποίθηση πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 11η Μαρτίου και θα λάβει μια θετική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 970 εκατ. ευρώ.

Αυτό εν πολλοίς θα καταδειχθεί σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα εξετασθεί η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ