ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία μέσα στο 2019 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σε λειτουργία μέσα στο 2019 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πλήρως λειτουργική μέσα στο 2019 θα είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Αντώνης Γεωργακάκης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού του Ταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, επεσήμανε πως αυτή θα συγκροτηθεί με την προσεχή ψήφιση του νομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ακόμα, τόνισε πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενσωματώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, εμπλουτίζοντάς τα στην πορεία, με ιδιαίτερη απεύθυνση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας συνδέεται με τη στρατηγική, το σχεδιασμό της ανάπτυξης και τη χρηματοδότησή της, τονίζοντας το ρόλο που η Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να έχει στη μεταμνημονιάκη εποχή για την Ελλάδα. Όπως παρατήρησε, «η επικείμενη ψήφιση του Νόμου δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Αλλά μερικές φορές η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και αυτό ισχύει στην περίπτωση αυτή». Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης έκανε ειδική μνεία, ευχαριστώντας «τους εκπροσώπους της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους. Εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο μαζί με συνεργάτες μου, με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και του ΕΤΕΑΝ, διερεύνησαν τις ανάγκες της οικονομίας, συνομίλησαν με πολλούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία τους μας βοήθησαν να θεμελιώσουμε το εγχείρημα σε σταθερή βάση. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Γαλλίας για την αδιάλειπτη και παραγωγική συνεργασία και την εν γένει βοήθειά του».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρέσβης Cristophe Chantepy, έκανε λόγο για «ένα πολύ καλό νέο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την υποστήριξη της καινοτομίας». Μέσω της Bpifrance, η Γαλλία προσφέρει την πραγματογνωμοσύνη της για την επιτυχία του προγράμματος.

H γαλλική Πρεσβεία ίδρυσε το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας MAZINNOV, που αποτελεί επιτυχία εφόσον ήδη οδήγησε σε πολλαπλασιασμό των ανταλλαγών μεταξύ ελληνικού και γαλλικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα συνιστά μια σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης αυτής, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές και τους εμπλεκόμενους εταίρους» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Χατζηγιάννης, εκ μέρους της Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει πως «η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν ξεκινά από το «μηδέν» - 5 δισ. ευρώ πόροι και 11 δισ. Μόχλευση. Και τούτο διότι ο νόμος δεν θα μείνει στα χαρτιά. Όσο προετοιμάζαμε την Τράπεζα, εμείς, δημιουργούσαμε διάφορα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα πολλά από τα οποία θα ενσωματωθούν στη λειτουργία της. Η Αναπτυξιακή συνεπώς μπαίνει από την πρώτη μέρα σε λειτουργία διότι ‘’προικοδοτείται’’ από έναν αριθμό χρηματοδοτικών εργαλείων που λειτουργούν ήδη ή είναι στη φάση της δημιουργίας τους. Αυτό διευκολύνεται και από το γεγονός ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προκύψει μέσω του μετασχηματισμού του ΕΤΕΑΝ κι έτσι θα υπάρχει εξαρχής μια υποδομή για να την υπηρετήσει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει πως «η Αναπτυξιακή Τράπεζα βεβαίως δεν είναι πανάκεια» όμως καλύπτει ένα σημαντικό θεσμικό κενό και διορθώνει ένα λάθος και μια διαχρονική ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παρουσίασε τους τέσσερις στόχουςπου θα εξυπηρετήσει η τράπεζα με την λειτουργία της:

1) Ο πρώτος στόχος είναι η προσφορά στοχευμένων χρηματοδοτήσεων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και εργαλείων, για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την άσκηση αντικυκλικής πολιτικής σε περιόδους ύφεσης, την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών και αποτυχιών των αγορών, την επίτευξη στόχων της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, τη στήριξη αναπτυξιακών σχεδίων της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και συνεργασιών δημόσιων φορέων μεταξύ τους ή κοινών σχεδίων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

2) Η ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης σύμφωνα και με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δεν απαιτεί μόνο πόρους, έχει και θεσμικές προϋποθέσεις. Ο δεύτερος στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, λοιπόν, αναφέρεται ακριβώς στη δημιουργία και διαρκή βελτίωση των θεσμικών προϋποθέσεων της οικονομικής ανάπτυξης ώστε αυτή να είναι διατηρήσιμη, βιώσιμη και περιεκτική/συμπεριληπτική (inclusive).

3) Ο τρίτος στόχος αφορά στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών για τη μεταφορά πόρων και δεξιοτήτων. Το ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει δυνατότητες, η αξιοποίηση των οποίων προϋποθέτει ή διευκολύνεται από την ύπαρξη αναπτυξιακής τράπεζας. Ορισμένες τέτοιες δυνατότητες αξιοποιούσαμε ως τώρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με τη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να διευρύνουμε τα πεδία και τις μορφές συνεργασίας μας με την ΕΤΕπ αλλά και άλλες πολυμερείς τράπεζες όπως η EBRD, αλλά και να αξιοποιήσουμε άμεσα πόρους ή εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, όπως ανέφερα ήδη το διάδοχο σχήμα του Juncker Plan, το InvestΕu, θα δίνει τη δυνατότητα σε εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες να έχουν απευθείας πρόσβαση στις εγγυήσεις που χορηγεί η ΕΕ. Γενικότερα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει ως ο εθνικός πρεσβευτής και συνομιλητής με τις διεθνείς χρηματαγορές και τους διεθνείς οργανισμούς, συμβάλλοντας έτσι ευρύτερα στη διεθνή συνεργασία.

4) Ένας ακόμη, ειδικότερος, στόχος αφορά στη περιφερειακή ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα της Βόρειας Ελλάδας και του χώρου των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Στόχος μας είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να παίξει εξ αρχής ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας. Ένα παράρτημα, άλλωστε, της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ