ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να μην γυρίσουμε πίσω

Στουρνάρας: Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να μην γυρίσουμε πίσω
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη» υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμπληρώνοντας πως «χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε πως η συνέχεια εξαρτάται πλέον από εμάς, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μην γυρίσουμε πίσω.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα «πρέπει να επενδύσουμε το 20% του ΑΕΠ για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις» ενώ επεσήμανε πως «για να έχεις ανάπτυξη απαιτείται ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις» ώστε να αντιμετωπίσεις και την φτώχεια.

Μεταξύ άλλων εξήγησε πως χρειάζεται να συνεχιστούν η απελευθέρωση των αγορών, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της αποδοτικότητας του Δημόσιου Τομέα και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Μιλώντας για τις τράπεζες είπε πως ήταν τα θέματα της κρίσης και ότι σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αναδιαρθρωθεί και έχουν γίνει συγχωνεύσεις. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια εξήγησε πως αυτά σε 70% οφείλονται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση όπως η ανεργία, τα μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.),ενώ ένα ποσοστό 20-25% οφείλεται σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Εκτίμησε ότι οι τράπεζες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και από την κορύφωση του προβλήματος τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν το μεγάλο ύψος «κόκκινων» δανείων αν δεν υπάρξουν συστημικές προσπάθειες.

«Εχουμε τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση και πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο σχέδια θα στηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών» είπε.

Υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξο σχέδιο από αυτό που διαμορφώθηκε στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, γιατί το πρόβλημα εδώ είναι πιο μεγάλο.

Αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει από πλειστηριασμούς ακινήτων, είπε ότι η Ελλάδα έχει το πιο αποτελεσματικό και γενναιόδωρο σύστημα προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη.

Άστεγοι προερχόμενοι από τραπεζικές πολιτικές, παρά την πολύ μεγάλη κρίση, δεν υπάρχουν, τόνισε. «Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του» γιατί υπήρξαν ανάλογες πολιτικές πριν αρχίσει η κρίση, αλλά και διότι υπάρχουν και ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, σχολίασε.

Η Ελλάδα έλαβε την μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που δόθηκε ποτέ στην οικονομική ιστορία, είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο Γιάννης Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι σε ότι αφορά την Ευρώπη βγήκε από την κρίση σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες της ΕΚΤ. Ερωτηθείς δε για την διαδοχή του Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι δεν θα πρέπει να δούμε το θέμα «γεωγραφικά», στη λογική επιλογής από τον Βορρά ή το Νότο.

Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει την ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών σχετικά με τον ίδιο και σημείωσε ότι «αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης». Υπάρχει μια επίθεση στους κεντρικούς τραπεζίτες από πολλές πλευρές. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι για να εξασφαλίζουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε και επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες που δείχνουν ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών βοηθά.

Σε ότι αφορά την υπόθεση με τον Παύλο Πολάκη δήλωσε ότι δεν είναι φυσιολογικό να καταγράφεται μια συνομιλία. Αυτό το τηλεφώνημα παραβίασε όλους τους κανόνες της ΕΕ, τον ελληνικό νόμο και την κοινή λογική. Είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στο περιθώριο του 4ου φόρουμ των Δελφών ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτήθηκε αν υπάρχει εκστρατεία εναντίον του. «Το αφήνω στον λαό και στη δικαιοσύνη να αξιολογήσει αυτές τις κινήσεις. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να κάνω το καθήκον μου» υποστήριξε ενώ όταν ερωτήθηκε τι του είπαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την υπόθεση με το «τηλεφώνημα Πολάκη» απάντησε: «Δεν το πίστευαν, είναι φυσιολογικοί άνθρωποι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ