ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Τσίπρας: Απαραίτητο το αναπτυξιακό άλμα, αλλά μετά το 2022

Γιώργος Τσίπρας: Απαραίτητο το αναπτυξιακό άλμα, αλλά μετά το 2022
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3%-3,5% επεσήμανε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα παραδέχθηκε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί για ακόμα τρία χρόνια εξηγώντας πως περιθώρια υπάρχουν μόνο «αφού παρέλθει η υποχρέωσή μας για υψηλά πλεονάσματα (σ.σ. 2022)».

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε την πριμοδότηση τομέων της ελληνικής οικονομίας σε διάφορα επίπεδα και διαφορετικών μορφών που η χώρα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με την καινοτομία.

Παράλληλα, τόνισε πως οι νέες τεχνολογίες δίνουν δυνατότητες στην Ελλάδα και προσέθεσε: «να πάμε σε μια οικονομία της γνώσης και να κάνουμε την οικονομία πιο εξωστρεφή».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη μιας ελάχιστης συναίνεσης: «Συναίνεση δεν σημαίνει να καταργήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Τσίπρας παρατήρησε ακόμα πως «από τη δεκαετία του '80, πρακτικά δεν υπήρξε ουσιώδης προσπάθεια εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη» και συμπλήρωσε πως «τώρα ξανα-υπάρχει συζήτηση εθνικού σχεδίου». Σημείωσε περαιτέρω πως ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση από το 2010 και μετά ήταν καταστροφικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ