ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απροειδοποίητες κατασχέσεις - Εξετάζεται το «άνοιγμα» τραπεζικών θυρίδων για χρέη στο Δημόσιο

Απροειδοποίητες κατασχέσεις  - Εξετάζεται το «άνοιγμα» τραπεζικών θυρίδων για χρέη στο Δημόσιο
Pixabay

Στο στόχαστρο βάζει η εφορία τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ταμείων, που δεν πληρώνουν τα χρέη τους ενώ έχουν «κρυφή» περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει το άνοιγμα των θυρίδων χωρίς προειδοποίηση. 

Ήδη, έχει ζητηθεί η σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενα νομικά εμπόδια, και, εάν δοθεί το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή.

Σύμφωνα με την RealNews, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τι έχει ο φορολογούμενος μέσα στην θυρίδα, και το περιεχόμενο θα κατάσχεται, εάν αυτό εξυπηρετεί το Δημόσιο.

Κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποίηση

Έως σήμερα, οι θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Με αυτό τον τρόπο οι διαδικασίες… θα απλοποιηθούν και οι θυρίδες μπορούν να «ελαφρύνουν» απροειδοποίητα, εάν τα χρέη είναι ληξιπρόθεσμα.

Η Παπανάτσιου «άνοιξε» το δρόμο

Την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, οι τράπεζες πλέον θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές όταν δέχονται σχετικό αίτημα από αυτές αν ο φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σ΄ αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή και θυρίδες.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπεται ότι οι τράπεζες εφόσον ο φορολογούμενος είναι πελάτης τους θα ενημερώνουν για τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:

  • Καταθετικός πρώτης ζήτησης
  • Καταθετικός προθεσμιακός
  • Χορηγητικός
  • Επενδυτικός
  • Τραπεζική Θυρίδα
  • Λογαριασμός Πληρωμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ