ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο
EUROKINISSI

Ανοδικά κινήθηκε το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που κατήρτισε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες από 99,6 μονάδες το Ιανουάριο, το ΙΟΒΕ παρατηρεί πως συνολικά, το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει μεικτή εικόνα το τελευταίο διάστημα.

«Καθώς κινούμαστε σε προεκλογική συγκυρία, οι εξαγγελίες τείνουν να βελτιώνουν τις προσδοκίες, μια τάση η οποία επαναλαμβάνεται συστηματικά σχεδόν από το 1981, από την έναρξη δηλαδή των ερευνών αυτών στην Ελλάδα. Όμως, καθώς αφενός ζήτημα του ακριβούς χρόνου των εκλογών παραμένει σε εκκρεμότητα και, αφετέρου, συντρέχουν αντίρροπες δυνάμεις στο διεθνή και εγχώριο οικονομικό κύκλο, η συνολική εικόνα είναι μεικτή παραπέμποντας περισσότερο σε στάση αναμονής των αποφάσεων και εξελίξεων», αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών:

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύεται τον Φεβρουάριο, μετά από μια περίοδο υποχώρησης πέντε μηνών, στις 104,1 μονάδες από 97,6) μονάδες τον Ιανουάριο, επίδοση ωστόσο χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (108,7 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε, όπως και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σχεδόν τριπλασιάστηκε.

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές περιορίστηκε τον Φεβρουάριο, στις 48,9 (από 60,2) μονάδες, αρκετά χαμηλότερα και από το αντίστοιχο περυσινό (69,7 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η τάση είναι πτωτική περισσότερο στα Δημόσια Έργα και λιγότερο στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.

-Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο, κινούμενος στις 103,7 (από 118,3) μονάδες, καθώς φαίνεται η έντονη άνοδος του προηγούμενου μήνα να ήταν εντελώς συγκυριακή, Έτσι ο δείκτης επανέρχεται σε μία πιο λογική επίδοση, η οποία ωστόσο είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (97,2). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων παραμένει αμετάβλητος.

-Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ανοδικά τον Φεβρουάριο μετά από τέσσερεις μήνες συνεχούς πτώσης, στις 86,4 (από 80,8) μονάδες, χαμηλότερα ωστόσο από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (93,7 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται ελαφρά, ενώ βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

-Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί τον Φεβρουάριο, έπειτα από επτά μήνες στους οποίους κατέγραφε συνεχώς βελτίωση, και διαμορφώνεται στις -33,3 (από -28,3) μονάδες. Η εξασθένιση αυτή εκπορεύεται κυρίως από τις δυσοίωνες προβλέψεις των νοικοκυριών για μείζονες αγορές και λιγότερο από την επιδείνωση των προβλέψεών τους για την μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το τελευταίο έτος είναι αμετάβλητες. Η μεταβολή τάσης που σημειώθηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη κατόπιν της πολύμηνης ενίσχυσής της. Η τόνωση των προσδοκιών από έκτακτα επιδόματα και αναδρομικά που καταβλήθηκαν στο τέλος του 2018, αλλά και από τη μη περικοπή των συντάξεων εξασθένησε. Επιπλέον, παρά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, κατά την οποία διαχρονικά βελτιώνονται οι προσδοκίες των νοικοκυριών από τις εξαγγελίες, δεν είναι εμφανής, έως τώρα, μια σημαντική ανοδική δυναμική σε τμήματα της οικονομίας φέτος, στην οποία να μπορούν να στηριχθούν οι προσδοκίες τους για αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ