ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις «βλέπει» η Ολλανδία - Προειδοποιεί για τη δόση

Καθυστερήσεις στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις «βλέπει» η Ολλανδία - Προειδοποιεί για τη δόση
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα AP Photo/Christophe Ena

Αυστηρή προειδοποίηση πως εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα δεν θα λάβει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, απηύθυνε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα.

Σε ενημέρωση που έκανε στην ολλανδική Βουλή ο Χούκστρα ξεκαθάρισε πως στην επομένή του συνεδρίαση το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της Ελλάδος, στη βάση της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από του θεσμούς από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου.

Όπως είπε στόχος της ενισχυμένης εποπτείας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να επιστρέψει στις «παλαιές πολιτικές», κάτι που όπως εξήγησε μπορεί να ενέχει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας.

Στη βάση αυτή τόνισε πως η Ευρωομάδα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις 16 μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Όπως εξήγησε η πρόοδος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα χρησιμεύσει ως η βάση για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Προς το παρόν μία ανάμικτη εικόνα προκύπτει από την έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της Ελλάδος. Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμόσει μέχρι τα τέλη του 2018», είπε ο Χούκστρα.

Ο ίδιος είπε πως η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση των πραγμάτων στις 11 Μαρτίου, ώστε να κρίνει το τι θα γίνει με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την καταβολή της αναλογούσας δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ομολόγων SMP’s και ANFA’s.

«Για την Ολλανδία είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις συμφωνίες της. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ