ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα τους επόμενους μήνες

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα τους επόμενους μήνες
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Έως και 40.000 ακίνητα συνολικά σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι θα περάσουν στο Δημόσιο αυτή και την επομένη χρονιά αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

Ήδη τη διετία 2017-2018, για 15.000 - τουλάχιστον - ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία για να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου που προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Υπενθυμίζεται πως με τις ρυθμίσεις δόθηκε ένας χρόνος παράτασης (από τα 14 στα 15) σε όσες περιοχές δεν έληξε η παράταση δήλωσης στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018. Όμως με τον τρόπο αυτό άφησε απ' έξω τόσο 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018 όσο και 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017.

Η εκτίμηση είναι ότι πλέον κάθε χρόνο γύρω στα 20.000 ακίνητα θα περιέρχονται στο Δημόσιο αν οι ιδιοκτήτες τους δεν σπεύσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να τα δηλώσουν.

Σε όλες αυτές τις περιοχές είναι σε εξέλιξη -και σε λίγο λήγουν- τα παλιά και τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης (αυτά δηλαδή που τρέχουν από το 2008 και μετά).

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και όσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός αν το ίδιο το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιτρέψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ