ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters για 10ετές ομολόγο: Ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής ανάκαμψης

Reuters για 10ετές ομολόγο: Ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής ανάκαμψης
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναφέρονται μέσω δημοσιευμάτων το Reuters και το Bloomberg μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές με 10ετές ομόλογο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση σήμερα για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της από τότε που εισήλθε σε κρίση, πριν από εννιά χρόνια, σε μία ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής της ανάκαμψης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες.

«Η έκδοση αποτελεί μία απόδειξη του πόσο μακριά έχουν φθάσει», δήλωσε υψηλόβαθμος διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο και την Capital, καλώντας την Ελλάδα να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης.

Το δημοσίευμα θυμίζει πως η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων φέτος. Έχει αντλήσει ήδη 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιανουάριο και ενθαρρύνθηκε να προσφύγει πάλι στην αγορά με μεγαλύτερη διάρκεια ομολόγου μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody΄s την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τις αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού δημοσίου, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, ανερχόταν στο 3,688% σήμερα το απόγευμα.

Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς προσφυγή στις αγορές έως το 2021, χάρη σε ένα ταμειακό «μαξιλάρι» 27 δισ. ευρώ, που έκτισε με δάνεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει και χρήματα που άντλησε από τις αγορές. Χρειάζεται, όμως, να δείχνει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές ομολόγων, χωρίς εξωτερική στήριξη, αναφέρει το Reuters.

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ενώ τα επιτόκια έπεσαν σε χαμηλό 13 ετών» γράφει την ίδια ώρα το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορεία η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για φθηνό δανεισμό μετά την αναβάθμιση από την Moody’s.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Ελλάδα πέτυχε χαμηλότερο επιτόκιο (3,9%) από τον αρχικό στόχο (4,13%) επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο. Θυμίζει ότι τελευταία φορά πώληση 10ετούς ομολόγου έγινε τον Μάρτιο του 2010 με επιτόκιο 6,25% εν μέσω κρίσης λόγω της αποκάλυψης τότε για το πραγματικό ύψος του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ