ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ελληνική πρόοδο εξετάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Την ελληνική πρόοδο εξετάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ
Reuters

Την πρώτη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της Ελλάδος θα εξετάσει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τα ευρήματα από την επίσκεψη των στελεχών του Ταμείου στην Αθήνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 21 και 25 Ιανουαρίου 2019. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ανεξάρτητη από εκείνη των ευρωπαϊκών θεσμών και καταλήγει σε δικά της συμπεράσματα για την πρόοδο της Ελλάδος, αλλά και για  τις αδυναμίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Η συγκυρία στην οποία θα εξεταστεί η κατάσταση τη Ελλάδος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι παραπάνω από ευνοϊκή, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διπλή αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s και μόλις ένα 24ωρο μετά την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές με το δεκαετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 3,90% ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι επισημάνσεις του ΔΝΤ έχουν τη δική τους βαρύτητα για τους επενδυτές, οι οποίοι επικεντρώνουν τόσο στην ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και το πως το ΔΝΤ αποτιμά την υγεία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναμένεται να επαναλάβει πως η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδος παραμένει ισχυρή, πως οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα και πως το χρέος αναμένεται να μειωθεί και αυτό μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, θα τονίσει εκ νέου πως χρειάζεται μια ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι του 2018 το ΔΝΤ έχει εκφράσει αμφιβολίες σε ότι αφορά στην «επάρκεια» της δέσμευσης των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2032, όταν οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα πλησιάζουν το όριο του 20%. Κατά το Ταμείο, η δέσμευση να δοθεί επιπλέον ελάφρυνση χρέους αν χρειαστεί, μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Σε κάποιο βαθμό η θέση αυτή αναμένεται να επαναδιατυπωθεί και στην έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης που θα παρουσιασθεί σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ αναμένεται πως στην έκθεση του θα τονίζει τα εξής:

  • Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το 2019 και στη συνέχεια να γίνει σταδιακά ηπιότερη μεσοπρόθεσμα, καθώς το παραγωγικό κενό κλείνει.
  • Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και ειδικά της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ θα παραμείνει ισχυρή.
  • Οι αρνητικοί κίνδυνοι έχουν γίνει πιο έντονοι, λόγω της μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τους εκλογικού κύκλου, των πιθανών αρνητικών δικαστικών αποφάσεων και μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης των συνθηκών του τραπεζικού κλάδου.
  • Προέχει η επανεξισορρόπηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως η μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και η μείωση του αφορολογήτου ορίου.
  • Χρειάζονται συντονισμένα βήματα για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τρόπο που να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ