ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Jermyn Street

Στα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Jermyn Street

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η νέα συμφωνία πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης στο fund Jermyn Street Real Estate.

Εννιά μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σχέδιο του fund Jermyn Street Real Estate που απαγόρεψε να ανεγερθούν 100 πολυτελείς βίλες στο Μικρό Καβούρι, ο επενδυτής, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ θα υπογράψουν τη νέα συμφωνία που προβλέπει μια πολύ συντηρητική οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Τελικά έπειτα από διαπραγματεύσεις τα εμπλεκόμενα μέρη φέρεται να συμφώνησαν σε έναν πολύ πιο περιορισμένο αριθμό κατοικιών από τα 35.000 τετραγωνικά που προβλέπονταν αρχικά.Αντί των 100 κατοικιών που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, το καινούργιο μιλά για το πολύ 13 πολυτελείς βίλες, κάτι που εκτιμάται ότι δεν επηρεάζει τον χαρακτήρα της χερσονήσου στο Μικρό Καβούρι, αλλά, το κυριότερο, δεν μειώνει, σύμφωνα πάντα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, το αρχικό τίμημα.

Αυτό θα παραμείνει στα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η Εθνική Τράπεζα και τα 100 εκατ. το ΤΑΙΠΕΔ.

Εντός του επόμενου τριμήνου εκτιμάται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δώσει την έγκρισή του στο νέο και πιο φιλικό στο περιβάλλον σχέδιο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Αστήρ Παλλάς στο fund.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια νέα ανατροπή η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης θα αποτελέσει τη δεύτερη αποκρατικοποίηση του ελληνικού προγράμματος που κλείνει επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πήχης για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχει τοποθετηθεί για το 2016 στα 2,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συγκαταλέγονται τα δρομολογημένα έσοδα 1,2 δισ. από τα περιφερειακά αεροδρόμια, το τίμημα από την παραχώρηση του ΟΛΠ, τα 100 εκατ. ευρώ από τον Αστέρα, τα 187 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ, τα έσοδα από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ