ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού – Αιτήσεις Α21: Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους

Επίδομα παιδιού – Αιτήσεις Α21: Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους
Pixabay

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα τέκνων (τον ηλεκτρονικό Α21), το οποίο πέρσι πήραν 926.000 δικαιούχοι.

Μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν απαραιτήτως την αίτηση, προκειμένου να πληρωθούν τα ποσά που αναλογούν για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) του 2019.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας που καταχωρούνται στην Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση (Α21), πρέπει να είναι έγκυροι.
• Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.
• Οι φοιτητές που μετεγράφηκαν εντός του 2019 πρέπει να έχουν επιπλέον διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσου) που είχαν πριν την μεταγραφή τους..
• Οι αλλοδαποί πολίτες ή Ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης Α21, άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε ισχύ.
• Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το έτος 2019 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2000) και είναι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κλπ) οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρούν, στα σχετικά πεδία της αίτησης, τον αριθμό μητρώου μαθητή καθώς και τον αριθμό μητρώου του σχολείου φοίτησης.
Τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 που είναι σπουδαστές των ΙΕΚ ( ιδιωτικών-δημοσίων), των Κολεγίων ή σπουδαστές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο) όπως οι Σχολές Θεάτρου, Χορού κλπ, ή φοιτητές των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού, ή μαθητές του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (να έχουν εκδοθεί εντός του 2019) από τις σχολές φοίτησης τους.
• Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα, το επίδομα παιδιού, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας των τέκνων ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου.
Στις περιπτώσεις των διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η αναγραφή της δικαστικής απόφασης και σε περίπτωση που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα παιδιού, θα είναι υποχρεωτική η επισύναψη της δικαστικής απόφασης ανάθεσης επιμέλειας.
Σε κάθε περίπτωση που θα λείπει κάποιο πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να επισυνάπτεται ξεχωριστά στην αίτηση του Α21.

Οι καταβολές των δόσεων

Η πρώτη δόση του επιδόματος αναμένεται να πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου και θα βασιστεί στα εισοδήματα του 2017. Ωστόσο, μετά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων στα τέλη Ιουνίου, οι επόμενες δόσεις του επιδόματος θα καταβληθούν συμψηφιστικά, ανάλογα με το εάν ο δικαιούχος είχε υψηλότερη ή χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι αιτήσεις περιουσιακής κατάσταση (Α21) για το επίδομα του παιδιού θα υποβάλλονται διαρκώς. Έτσι, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για τις νέες αιτήσεις αμέσως μετά από την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης.

Οι ημερομηνίες:

1η δόση: Τέλος Μαρτίου (για όσους έκαναν αίτηση ως τις 15 Ιανουαρίου )
δόση: Τέλος Μαΐου
δόση: Τέλος Ιουλίου
δόση: Τέλος Σεπτεμβρίου
δόση: Τέλος Νοεμβρίου
6η δόση: Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ