ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος φτηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ – Σταθερά τα επιτόκια για όλο το 2019

Νέος γύρος φτηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ – Σταθερά τα επιτόκια για όλο το 2019
AP Photo/Bernd Kammerer

Νέο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (Targeted Longer - Term Refinancing Operations TLTROs) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη στη ευρωζώνη μέσω φθηνών δανείων. Παράλληλα,  κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφασίσθηκε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΚΤ από τον προσεχή Σεπτέμβριο και έως το Μάρτιο του 2021 θα διενεργούνται νέες δράσεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO-ΙΙΙ), που θα βοηθήσουν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και η ήπια μετάβαση της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των εσόδων από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων (APR) για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μετά και τη χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Παράλληλα, η τράπεζα έδωσε νέες κατευθύνσεις (guidance) για τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι αναμένεται να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, έναντι προηγούμενου guidance για διατήρηση τους ως το καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ