ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράις: Απόφαση της Ελλάδας η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ράις: Απόφαση της Ελλάδας η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
IMF Staff

Στην αποσαφήνιση πως η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ και κληθείς να σχολιάσει το εάν υπάρχει ενημέρωση του Ταμείου για αυτό το ενδεχόμενο ο Ράις ήταν φειδωλός.

«Η πρόωρη αποπληρωμή είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα», τόνισε. Ωστόσο, αναγνώρισε πως τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν υψηλό επιτόκιο και πως η αποπληρωμή τους θα μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της Ελλάδος.

Σε ερώτηση εάν η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων θα επηρεάσει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε αρνητικά.

Λακωνικός ήταν ο Τζέρι Ράις και σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε σχόλιο πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ελληνική οικονομία, αλλά και ερωτηθείς για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα επαρκούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Ράις παρέπεμψε στην έκθεση για την Ελλάδα που θα δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ την Τρίτη.

«Η ανάγκη ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία είναι σημαντικό ζήτημα», ανέφερε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ