ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσια» 642 εκατ. ευρώ έχουν βάλει τα ασφαλιστικά ταμεία σε προμηθευτές

«Φέσια» 642 εκατ. ευρώ έχουν βάλει τα ασφαλιστικά ταμεία σε προμηθευτές
EUROKINISSI

Τα χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους παραμένουν μεγάλα, παρότι λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Χθες έγινε γνωστό πως στις αρχές Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προς τους ιδιώτες ήταν 642 εκατ. ευρώ, όταν στις αρχές Ιανουαρίου ήταν στα 668 εκατ. ευρώ.

Το παράδοξο είναι πως αντί να δώσει βάρος στην αποπληρωμή των οφειλών αυτών η κυβέρνηση ανακατευθύνει πόρους που θα πήγαιναν για την εξόφληση φεσιών του ΕΦΚΑ στους προμηθευτές τους, στην πληρωμή συντάξεων.

Τροπολογία που ψηφίσθηκε προ ημερών προβλέπει πως οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Προς το σκοπό αυτό, με την ίδια τροπολογία παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών από τα αντίστοιχα προγράμματα επιχορήγησης, αφενός για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου για εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση είχε αντλήσει στα μέσα του 2018 από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους.

Στη βάση αυτή είχε δώσει περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των χρεών τους προς ιδιώτες. Μάλιστα, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είχε διευκρινιστεί ότι τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης που δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 2018 για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονταν στον Κρατικό Προϋπολογισμό το αργότερο έναν μήνα μετά την προθεσμία αυτή, ήτοι στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Καθώς οι υποχρεώσεις αυτές δεν αποπληρώθηκαν εντός των ως άνω προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση έδωσε στα ασφαλιστικά ταμεία τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και τη χρήση τους για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ