ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου οι αποφάσεις για δόση και χρέος

Στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου οι αποφάσεις για δόση και χρέος
EPA

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς η χώρα μας δεν απέσπασε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Δεδομένου ότι δεν εφαρμόσθηκαν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτούνταν ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, το ζήτημα θα επανεξετασθεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Μέχρι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους θεσμούς για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και μέχρι να προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η δόση που σχετίζεται με την επιστροφή των κερδών από τα ομολόγα που διακρατούν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αλλά και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους (επιμήκυνση των δανείων του EFSF) θα μείνουν παγωμένα.

Αν και οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις ήταν διαρκείς τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο δεν καταγράφηκε αρκετή πρόοδος που θα επέτρεπε στο EuroWorking Group να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τη χορήγηση της δόσης.

Η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να δοθεί σήμερα μια προέγκριση από την Ευρωομάδα και να περάσει η εξουσιοδότηση για την εκταμίευση της δόσης στο EuroWorking Group. Αυτό θα σήμαινε πως εάν νωρίτερα από τις 5 Απριλίου είχαμε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, τότε θα μπορούσε με απλή απόφαση των μελών του EuroWorking Group – που παράλληλα είναι διευθυντές του ESM- να δοθούν τόσο τα χρήματα όσο και να προχωρήσουν τα μέτρα για το χρέος.

Η Ελλάδα θέλει να υπάρξει αυτός ο χειρισμός, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τις αγορές από τη μη έγκαιρη καταβολή της δόσης και κυρίως από τη μη εφαρμογή των προγραμματισμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το εάν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταφέρουν να αποσπάσουν αυτή την «εξουσιοδότηση», θα καταστεί γνωστό σήμερα το απόγευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ