ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του Ecofin η φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών

Στο επίκεντρο του Ecofin η φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών
Reuters

Συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών θα γίνει αύριο στο Ecofin, ενώ το συμβούλιο θα καταλήξει και σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πλαίσιο της ΕΕ για τις γενικές ρυθμίσεις που διέπουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, καθώς και την οδηγία για την εναρμόνιση των δομών των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά.

Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών στο ευρύτερο πλαίσιο της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το Δεκέμβριο το Ecofin αντάλλαξε απόψεις σχετικά με το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών με βάση σχετικό συμβιβαστικό κείμενο της προεδρίας της ΕΕ. Εκεί συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο ένα πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις αντιπροσωπίες.

Να σημειωθεί πως η Κομισιόν είχε προ έτους προτείνει δύο νομοθετικές προτάσεις για το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών :

  • Η πρώτη είχε ως στόχο τη μεταρρύθμιση των κανόνων φορολόγησης των εταιρειών, ώστε τα κέρδη να καταγράφονται και να φορολογούνται εκεί όπου οι επιχειρήσεις έχουν σημαντική αλληλεπίδραση με τους χρήστες μέσω ψηφιακών διαύλων. Αυτή η πρόταση αποτελεί την προτιμώμενη μακροπρόθεσμη λύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Η δεύτερη νομοθετική πρόταση ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις διαφόρων κρατών μελών για έναν προσωρινό φόρο που θα καλύπτει τις κυριότερες ψηφιακές δραστηριότητες οι οποίες επί του παρόντος διαφεύγουν συνολικά τον φόρο στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ