ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άφησε ο Σταθάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άφησε ο Σταθάκης
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Υπέρ της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ εφόσον όμως το μέτρο μελετηθεί σωστά τάχθηκε ο Γ. Σταθάκης με σημερινές του δηλώσεις στον ρ/σ Real FM.

«Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε.

Και συνέχισε: «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει».

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, που θα προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές.

«Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για την λήψη επιπλέον μέτρων το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ