ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος κατά το ΔΝΤ- Δρομολογείται πρόωρη εξόφληση δανείων του Ταμείου

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος κατά το ΔΝΤ-  Δρομολογείται πρόωρη εξόφληση δανείων του Ταμείου
Reuters

Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα θεωρεί το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από την ανάλυση βιωσιμότητας που εμπεριέχεται στην έκθεσή του για την μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως αν και «το χρέος ανά εργαζόμενο» στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, ωστόσο «η εξυπηρέτηση του χρέους ανά εργαζόμενο» είναι συγκρίσιμη με εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης, δεδομένου του ευνοϊκού προφίλ του ελληνικού χρέους, που επωφελήθηκε περαιτέρω από τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup τον προηγούμενο Ιούνιο.

«Το μεσοπρόθεσμο χρέος και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες φαίνονται διαχειρίσιμες. Η τάση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πτωτική , ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ καθ 'όλη την περίοδο αναφοράς», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται πως σε ορίζοντα δεκαετίας οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στο 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα αποχώρησε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης με ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα και στο τέλος του 2018 τα διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης υπολογίζονταν σε περίπου 30 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16% του ΑΕΠ ή στο 101% των εφετινών πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους.

Το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά ότι το ταμειακό μαξιλάρι της Ελλάδος θα μειωθεί στο τέλος του 2019 σε περίπου 23 δισ. ευρώ, ήτοι στο 12% του ΑΕΠ ή στο 112% του χρέους που πρέπει να πληρωθεί το 2020 και σταδιακά θα μειωθεί στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

«Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν τακτικές δανειοληψίες από τις αγορές και σταδιακή εξάντληση του ταμειακού τους αποθέματος. Το κυβερνητικό σχέδιο χρηματοδότησης προβλέπει την έκδοση περίπου 7 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων το 2019 και 2 με 5 δισ. ευρώ ετησίως τα έτη μεταξύ 2020-23, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και τους στόχους της διαχείρισης», αναφέρεται στην έκθεση.

Στη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου προφίλ του ελληνικού χρέους θα συμβάλει και η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Όπως σημειώνεται στη έκθεση, στο τέλος Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) προς το Ταμείο, ποσό που αντιστοιχεί στο 318% της ποσόστωσης της χώρας στο διεθνή οργανισμό. Αποκαλύπτεται δε πως η Ελλάδα διερευνά το να προπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων αυτών - ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR) - ελληνικές κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο CNN Greece έχουν τοποθετήσει στα 3,8 δισ. ευρώ το σχετικό ποσό- .

Εκτός από τα παραπάνω το Ταμείο υπογραμμίζει κάποιες σημαντικές τεχνικές διευθετήσεις που ευνοούν πρόσθετα τη βασιμότητα του χρέους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντισταθμίσει μεγάλο μέρος των δανείων του πρώτου ελληνικού προγράμματος στήριξης (GLF) ύψους 53 δισ. ευρώ, μετατρέποντας τα επιτόκια κυμαινομένου επιτοκίου σε σταθερά (από Euribor τριών μηνών σε σταθερά επιτόκια 99 μονάδων βάσης).

Παράλληλα, το ΔΝΤ προεξοφλεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος θα ανανεώνει στο μέλλον (δεν θα εξοφλεί) όλο και μεγαλύτερα ποσά από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων αξίας 14 δισ. ευρώ. Το 2018 ανανεώθηκε το 78% των εντόκων , το 2019 θα ανανεωθεί το 88% και από το 2020 και μετά θα «ρολάρεται» το σύνολο των εκδόσεων των συγκεκριμένων τίτλων.

Τέλος, σημειώνεται πως το προσωπικό του ΔΝΤ θα επικαιροποιήσει την μακροπρόθεσμη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την ελληνική οικονομία μέσα στο έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ