ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο τέλος του 2018

Μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο τέλος του 2018
Pixabay

Μεγάλη μείωση κατέγραψαν στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018 οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εν συγκρίσει με το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο 2018 ανήλθε σε 8.288, από 13.584 θέσεις εργασίας στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2018.

Να σημειωθεί πως στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017 οι κενές θέσεις εργασίας ήταν 2.825, ήτοι σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 193,4% στις κενές θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν στις κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον, δηλαδή στις κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Η έρευνα κενών θέσεων εργασίας καταγράφει τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, με εξαίρεση τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών.

Κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο απώτερο μέλλον.

Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς. Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης, από εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση, από προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές κα από εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ