ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα για το Θριάσιο

Τέσσερα τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα για το Θριάσιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κινέζοι, Ιταλοί και εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα, εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον για το έργο διαχείρισης, αξιοποίησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο.

Η παραχώρηση του ακινήτου του ΟΣΕ, εμβαδού 1.650 στρεμμάτων, έργο γνωστό και ως Θριάσιο ΙΙ – η όμορη έκταση των 600 στρεμμάτων (Θριάσιο Ι) έχει ήδη παραχωρηθεί στο σχήμα ΕΤΒΑ, ΒΙΠΕ, Goldair Cargo – προσέλκυσε σημαντικούς παίκτες της αγοράς.

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης για το Θριάσιο ΙΙ είναι 25 χρόνια (300 μήνες), ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν:

  1. Η κινεζικών συμφερόντων Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD (PEARL), που παρέχει υπηρεσίες διαμεταφοράς εμπορευμάτων, σιδηροδρομικής διαμεταφοράς και Logistics μέσω του Πειραιά και άλλων λιμανιών.
  1. Η κοινοπραξία της ιταλικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Sarmed που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics.
  1. Η Goldair, που ήδη έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων 240.000 τ.μ. στην έκταση των 600 στρεμμάτων του Θριασίου Ι.

  1. Η Damco του ομίλου Κοπελούζου.

Η χθεσινή εκδήλωση ενδιαφέροντος θεωρείται ως ένα πρώτο crash test για το Θριάσιο ΙΙ, καθώς η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί κατά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Σημειώνεται, ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, βάσει της δεσμευτικής για το ελληνικό Δημόσιο προθεσμίας της Κομισιόν, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων 235 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, εκτιμάται ότι ατύπως θα δοθεί παράταση.

Πάντως, για το Θριάσιο ΙΙ υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, καθώς διαθέτει ήδη τις αποθήκες Κ1 και Κ2 (συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ.) και ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν, δημιουργώντας επιπλέον χώρους εναπόθεσης φορτίων, τελωνείου και γραφείων και να προχωρήσει στην προμήθεια γερανογέφυρων κ.λπ.

Η αρχική επένδυση για το Θριάσιο ΙΙ εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι ο ΟΣΕ έχει την αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του ΕΣΣΣΔΙ, καθώς και όλων των κτισμάτων που βρίσκονται επί του ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ