ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΠΑ επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναγκαστική διαχείριση των ELFE

Η ΔΕΠΑ επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναγκαστική διαχείριση των ELFE

Τέλος στην επιζήμια υπόθεση των χρεών ύψους 130 και πλέον εκατ. ευρώ της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου αναμένεται να βάλει πριν από το Πάσχα η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο CEO της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης δρομολογεί τις διαδικασίες ώστε η ΔΕΠΑ να προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας την αναγκαστική διαχείριση της εταιρείας στην Καβάλα με πρόθεση την είσπραξη μέρους των ποσών που της οφείλονται από την τρέχουσα αλλά και την παρελθόντων ετών κατανάλωση φυσικού αερίου.

Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους μετόχους της εταιρείας προκειμένου να κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή της βιομηχανίας στο καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, την οποία θα αναλάβει να εκτελέσει μία εκ των κορυφαίων ελεγκτικών εταιρειών για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Η ενέργεια αυτή της ΔΕΠΑ θεωρείται το έσχατο νομικό μέτρο, αν και υπό τις παρούσες συνθήκες η αποτελεσματικότητά της κρίνεται από σειρά παραγόντων. Ένας εξ αυτών, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι το γεγονός πως η εταιρεία ELFE στην ουσία είναι ένα «κουφάρι» αφού εργαζόμενοι και εξοπλισμός έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες-«σφραγίδες». Έτσι η ΔΕΠΑ και η ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο δεν θα έχουν στη διάθεσή τους μια εταιρική οντότητα με σάρκα και οστά προκειμένου να αναζητήσουν έσοδα ή λύσεις, όπως στρατηγικό επενδυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η δικαστική διαδικασία μέχρι την εξέταση του αιτήματος και της εκδίκασης της υπόθεσης έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Για παράδειγμα, η συζήτηση της αίτησης θα απαιτήσει τουλάχιστον έναν μήνα και άλλους τρεις για την έκδοση της απόφασης. Στο μεταξύ, η πλευρά της ΔΕΠΑ θεωρεί δεδομένο ότι η εταιρεία, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, θα επιδιώξει να προσβάλει δικαστικά τις όποιες κινήσεις της δημόσιας επιχείρησης. Έτσι εκτιμάται ότι η αίτηση για την υπαγωγή στο καθεστώς αναγκαστικής διαχείρησης θα καταλήξει περί το τέλος του χρόνου.

Μια ακόμη πτυχή του ακανθώδους θέματος των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην αποκρατικοποίηση. Ως γνωστόν, οι οφειλές της βιομηχανίας μετά τη διάσπαση της δημόσιας επιχείρησης μεταφέρονται στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι και η πρώτη που θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 50% συν μία μετοχή. Πηγές σημειώνουν πως για τα 123 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί πρόβλεψη στον ισολογισμό.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, πηγές της ΔΕΠΑ σημειώνουν και την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης προχθές εις βάρος της ELFE που αλλάζει τον τρόπο πληρωμής των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται η βιομηχανία. Η τελευταία υποχρεώνεται να καλύπτει την τρέχουσα κατανάλωσή της προκαταβολικά κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με τρίμηνες επιταγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ