ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονστάντσιο: Είναι ευθύνη της Ελλάδας και της ευρωζώνης να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις

Κονστάντσιο: Είναι ευθύνη της Ελλάδας και της ευρωζώνης να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθηση ότι η ελληνική κρίση έχει σήμερα ξεπεραστεί, αλλά και την επισήμανση πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφαρσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξη που παρεχώρησε και η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο για την οικονομική και την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και για τις συζητήσεις εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και το βαθμό που αυτές βλάπτουν την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ.

Ο Κονστάντσιο ξεκαθάρισε πως μόνον μια χώρα μπορεί να αποφασίσει από μόνη της να εγκαταλείψει το ευρώ και δεν μπορεί να απελαθεί νόμιμα από την ευρωζώνη, αν και όπως τόνισε «μπορεί να της ασκηθεί πίεση».

Όπως υπογράμμισε η ΕΚΤ δεν έχει λόγο όσον αφορά στην είσοδο ή στην έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. «Είμαστε υπεύθυνοι για την εξασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης - ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Τώρα, όσον αφορά στην ερώτησή σας, κάθε συζήτηση για πιθανή έξοδο μιας χώρας αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση ως σύνολο και σημαίνει επίσης πρόσθετες δαπάνες για όλες τις χώρες. Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει ξεπεραστεί σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν η Αθήνα και πάλι υστερεί έναντι των δεσμεύσεων της για μεταρρυθμίσεις ο Κονστάντσιο είπε πως υπάρχει μια συμφωνία, και είναι τώρα ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει υποψία παράνομης νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος από τα κρατικά ομόλογα που έχουν αγοράσει (ANFA’s) ο Κονστάντσιο υπογράμμισε πως δεν υπάρχει εθνική κεντρική τράπεζα που να είναι σε θέση να αυξήσει τον ισολογισμό της επ' αόριστον ή ελεύθερα.

«Η όλη συζήτηση για τα ANFA είναι άσκοπη και αποσπά την προσοχή», ανέφερε, εξηγώντας πως σήμερα ο ισολογισμός της ΕΚΤ , αλλά και τα στοιχεία του ενεργητικού της είναι ως ποσοστό στα επίπεδα που ήταν το 1999. Ομοίως, ξεκαθάρισε πως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν τεθεί οροφές για την αγορά κρατικού χρέους, ήτοι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει για κάθε χώρα πάνω από το 33% του εμπορεύσιμου χρέους της και αυτό περιλαμβάνει και τα ομόλογα ANFA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ