ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πληγή η ευνοιοκρατία στο ελληνικό Δημόσιο - 2.500 τα πολιτικά διορισμένα πρόσωπα

Κομισιόν: Πληγή η ευνοιοκρατία στο ελληνικό Δημόσιο - 2.500 τα πολιτικά διορισμένα πρόσωπα
EUROKINISSI

Αύξηση 60% κατέγραψε μέσα σε 44 μήνες ο αριθμός των πολιτικά διορισμένων προσώπων στο Δημόσιο, όπως προκύπτει από στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ελλάδος εντός του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Επικαλούμενη στοιχεία του μητρώου απογραφής, η Κομισιόν αναφέρει πως ο αριθμός των πολιτικά διορισμένων προσώπων στο Δημόσιο ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 στα 2.495 άτομα και σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015 είχε αυξηθεί κατά 60%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 2,6 στα 7 στην υποσυνιστώσα της ευνοιοκρατίας στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και με τη βαθμολογία αυτή, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.

Στη βάση αυτή τονίζεται η ανάγκη θέσπισης περαιτέρω διαδικασιών για τον περιορισμό της ευνοιοκρατίας στα ανώτατα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, με τις οποίες θα υποστηριχθεί η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

«Η λογοδοσία της κυβέρνησης μπορεί να ενισχυθεί μέσω της εφαρμογής διαδικασιών εσωτερικών δικλείδων και ελέγχου σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση», σημειώνεται σχετικά.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση του σχεδιασμού των προσλήψεων και της διαδικασίας επιλογής, μολονότι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης για την έκδοση νέου νόμου για την ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει πως η Ελλάδα κατατάσσεται στο κατώτερο πεμπτημόριο στην ΕΕ όσον αφορά στη συνολική αξιολόγηση των επιδόσεων της κυβέρνησης.

Για την εν λόγω αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη τέσσερις δείκτες και συγκεκριμένα η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης με την πάροδο του χρόνου, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και οι επιδόσεις του δημόσιου τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ