ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ από την 1η Ιανουαρίου

Επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ από την 1η Ιανουαρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φίλοι του τζόγου και του κρασιού θα βάζουν από αύριο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιούν τα «πάθη» τους, δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 ισχύει η επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού.

Από τους δύο αυτούς φόρους η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει 400 εκατ. ευρώ περίπου. Από την επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση με 55 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο.

Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ με την οποία ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2016 η επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού.

Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ έχει κοινοποιήσει από τα τέλη Νοεμβρίου έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της από 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της OΠΑΠ ΑΕ, όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα.

Σύμφωνα με τον OΠΑΠ, το τέλος των 5 λεπτών συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη-αδειοδοτημένων και μη-εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της OΠΑΠ.

Στη βάση αυτή η εταιρεία προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, το συντομότερο «καταλλήλως δυνατόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ