ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύριες συντάξεις, ποσοστά αναπλήρωσης και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τα αγκάθια στο ασφαλιστικό

Κύριες συντάξεις, ποσοστά αναπλήρωσης και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τα αγκάθια στο ασφαλιστικό
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα στείλει η κυβέρνηση το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού στους θεσμούς, ώστε η διαπραγμάτευση επί του κειμένου των ελληνικών προτάσεων να αρχίσει στις 8 Ιανουαρίου.

Το σχετικό σχέδιο που παραδόθηκε χθες στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο προβλέπει πως δεν θα επέλθει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ότι θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (κυρίως τις μεγάλες) και πως θα επέλθει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%.

Ειδικότερα για τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν. Δεδομένου ότι δανειστές επιμένουν σε περικοπές, κατά κάποιες πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ καθώς και σε όσους λαμβάνουν περισσότερη από μια σύνταξη.

Στις επικουρικές συντάξεις η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το κάθε Ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος είναι να δικαιολογηθούν μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται Εθνική Σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019.

Για την αναλογική σύνταξη σκοπός της κυβέρνησης είναι να διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

Τέλος, προβλέπεται να συγχωνευθούν όλα τα ταμεία σε έναν φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους εντός του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ