ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομφούζιο με το δώρο Πάσχα

Κομφούζιο με το δώρο Πάσχα
EUROKINISSI

Σε προεκλογικά παιχνίδια με το δώρο Πάσχα επιδίδεται η κυβέρνηση αφήνοντας να διαρρεύσουν συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες πληροφορίες περί πιθανής επικείμενης καταβολής του. Χθες όμως, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δίστασε να «αδειάσει» τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος είχε νωρίτερα συντηρήσει το αφήγημα του δώρου, κλείνοντας το μάτι σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν το πρώτο φάουλ στο θέμα του χρόνου, ενώ το δεύτερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά το ίδιο το πρόσωπο. Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί παρά να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο και σίγουρα όχι την ώρα όπου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι πυρετώδεις διεργασίες με τους θεσμούς για μια κάποια λύση συμβιβασμού στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτιμούν. Με τις δηλώσεις του ο Τάσος Πετρόπουλος όχι μόνο έκλεινε το μάτι για δώρο Πάσχα, αλλά σημείωνε με νόημα πως «είτε με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, είτε χωρίς» η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και εκτιμούσε πως «δεν θα ήταν έντιμο και ευθύ να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία πριν από το Eurogroup».

Ήταν ακριβώς την ίδια ώρα που ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν συνθήκες «κατανόησης» έναντι της προοπτικής άμεσης κατάθεσης του πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι οποίες υπό προϋποθέσεις συμπληρωματικών νομοθετικών διορθώσεων στον νόμο Κατσέλη θα οδηγούσαν ακόμα και στην αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 5 Απριλίου. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο οι δηλώσεις Πετρόπουλου σήμαναν συναγερμό. «Ακούγεται», είπε, «και λένε πολλοί ότι θα δώσουμε εκτάκτως ένα επίδομα, διότι υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να δώσουμε». Ο υφυπουργός πρόσθεσε βέβαια πως «αυτές είναι αποφάσεις που σχεδιάζονται κεντρικά και ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει», αλλά το θέμα είχε ξεκάθαρα ανοίξει με τη φράση «υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να δώσουμε».

Με τις δηλώσεις του να ερμηνεύονται υπό τη διάσταση της μισής προαναγγελίας και ενώ νωρίτερα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έρχονταν να υπενθυμίσουν την ύπαρξη δαπανών 658 εκατ. ευρώ «υπό κατανομή», το Μέγαρο Μαξίμου έκανε την αρχή αφήνοντας να διαρρεύσει πως δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ακολούθησαν στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανώς ενοχλημένος, δήλωσε «πρώτη φορά το ακούω, ρωτήστε τον κ. Πετρόπουλο».

Ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας στη συνέχεια, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, τόνισε πως «ουδέποτε δήλωσα ότι πρόκειται να καταβληθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Αντιθέτως, υπογράμμισα ότι τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο οποίος τα ανακοινώνει».

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως διάφορα σενάρια καταβολής επιδόματος ή δώρου Πάσχα έχουν «τρέξει». Δεν είναι άσχετα με τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, ούτε με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Οι δαπάνες αυτές, υπό κατανομή, εντοπίστηκαν από την Κομισιόν, ζητήθηκαν εξηγήσεις με την υποψία πιθανής χρηματοδότησης προεκλογικών παροχών κάτω από τα ραντάρ των θεσμών κατά τη διατύπωση προβλέψεων για το ύψος του πλεονάσματος και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αιτιολογήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στη βάση της «πρόληψης» έναντι πιθανών αποφάσεων του ΣτΕ.

Η αρχική αιτιολογία για την εγγραφή αυτών των έξτρα δαπανών στον προϋπολογισμό είχε να κάνει με το ενδεχόμενο καθυστερήσεων καταβολής αναδρομικών ειδικών μισθολογίων του 2018. Έτσι, μεταφέρθηκαν στο 2019 συνολικά κονδύλια 982 εκατ. ευρώ – από αυτά πράγματι πληρώθηκαν, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναδρομικά 320 εκατ. ευρώ και υπάρχει πλέον και ένα περίσσευμα – διόλου ευκαταφρόνητο – ως «μαξιλάρι ασφαλείας» έναντι ενδεχόμενων αποφάσεων του ΣτΕ. Συνολικά δε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο σύνολο του έτους οι δαπάνες υπό κατανομή μαζί με το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ αγγίζουν τα 2,937 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ