ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Σε υψηλά επίπεδα κερδοφορία και τζίρος το 2018

Μυτιληναίος: Σε υψηλά επίπεδα κερδοφορία και τζίρος το 2018

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η κερδοφορία και ο τζίρος του ομίλου Μυτιληναίος το 2018, γεγονός που αποτυπώνει την ευρωστία του ομίλου και το συνεπές επιχειρησιακό του πλάνο.

Συνολικά, η εταιρεία το 2018 κατάφερε να διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα, στηριζόμενη πρωτίστως στην εξαιρετική επίδοση του τομέα της μεταλλουργίας που κατέγραψε για δεύτερο συνεχές έτος νέα ιστορικά υψηλή επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας που επηρέασαν αρνητικά την πλειονότητα των παραγώγων αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, η MYTILINEOS κατέγραψε ιδιαίτερα ισχυρές χρηματοδοτικές ροές που είχαν ως συνέπεια τη μείωση του καθαρού δανεισμού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με το δείκτη καθαρού δανεισμού σε σχέση με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 1,38 από 1,90 στο τέλος του 2017.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίος το 2018 ανήλθε στα 1,526 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές διαμορφώθηκαν σε 144,2 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μετά τις απαραίτητες προσαρμογές διαμορφώθηκαν σε 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), μετά τις απαραίτητες προσαρμογές διαμορφώθηκαν στο 1,009 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2018 ανέρχεται σε 0,36 ευρώ (μικτό μέρισμα ανά μετοχή) αυξημένο έναντι των 0,32 ευρώ του προηγούμενου έτους.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Το 2018, η εταιρεία κατάφερε να επαναλάβει οικονομικές επιδόσεις αντίστοιχες με το 2017, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά μεγέθη σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του εταιρικού μετασχηματισμού. Εξίσου σημαντική εξέλιξη, πέραν της υψηλής κερδοφορίας, ήταν ότι το 2018 καταγράφηκαν ισχυρές ταμειακές ροές, που είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού. Παράλληλα, σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε το 2019 να αποτελέσει εκ νέου για τη MYTILINEOS ένα έτος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε κάθε έναν από τους τομείς δραστηριότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ