ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλασσόμενα από εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Απαλλασσόμενα από εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
Pixabay

Ένα δώρο εν όψει της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάνει η κυβέρνηση στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, αλλά και στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με πηγές, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα έπρεπε να πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να επιβληθεί στο συνολικό φορολογητέο ποσό των αναδρομικών και όχι στο καθαρό που προέκυψε μετά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος 20%.

Η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα αναδρομικά προβλέπεται άλλωστε σε απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την απόφαση, «τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στο φορολογικό έτος 2018 στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων και τους συνταξιούχους θεωρούνται ως εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα και δεν εξαιρούνται από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Η εν λόγω απόφαση ξεκαθάριζε, πάντως, πως τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έρχεται τώρα να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς δρομολογεί την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.


NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ